FilofaxNi!

Bullet Journal filofaxosnak

Avagy sikerült-e barátságot kötnöm a BuJoval?

Mikor egyre népszerűbb lett e tervezési módszer, nem maradhattam ki, hiszen szeretem a filofaxokat, a listákat, a tervezgetés életem fontos része -és nem csak hobbiból. Először utánaolvastam magyarul és angolul, nézegettem képeket a neten elkészült szép bujo oldalakról, tervezőkről, majd elmentettem, ami tetszett és hasznosnak tűnt aztán egy nyugodtabb napon elkezdtem én is tervezni. Elsőre egy fűzött, bujo-szerű füzetet használtam a célra, amit külön erre vettem. Jól szuperált: bár nem pontozott a belseje, hanem vonalas, de azért kezdésnek bevált. Rájöttem ugyanis, hogy a bujo -legalábbis úgy, ahogy általában használják- nem nekem való. Lehet, ez csak azért alakult így, mert rossz időben (egy különösen kusza időszak és a nyári szünidő előtt) kezdtem az ismerkedést, de egyelőre az alap rendszer nekem nem praktikus.

Viszont így is nyertem a próbával. Rájöttem, hogy egy olyan füzet, amibe azokat a listáimat és terveimet írom, amiket nem kell mindig magammal vinnem, de szükségem lesz rájuk időről időre vagy előbb-utóbb, nos ezeknek szuper hely egy külön füzet. 

Most már a második “bujomat” nyűvöm -immár nem tesztüzemmódban, hanem élesben. Ugyanolyan a füzet, mint az első -ami még nem telt be teljesen, így új dizájnokat ott próbálgatok ki. A másodikban vezetem a fontos listáimat: a nyaralás tervezésénél a költségvetési mintát, a későbbre tervezett vennivalókat, a gyerek szünidei terveit a kötelező olvasmánya kapcsán, a bútorvásárláshoz a különböző áruházak hasonló termékeinek összehasonlítását, de vicces dolgokat is, például minap olvastam egy cikket lefordíthatatlan külföldi szavakról és a kedvenceimet leírtam ide, hogy később is visszakereshessem (tudtátok, hogy arra is külön szó van, amikor a feleség este nem hagyja aludni a férjét, mert dumál az ágyban? A görögöknél van erre külön szó). 

Szóval egyelőre maradok ennél. 

Nálam a listázás, tervezés kötelező és praktikus folyamat. Nincs rá sok időm, így szép, festett és egyéb lapok kivitelezése lehetetlen, sosem lesz rá időm se energiám, de a gyors listaírás elengedhetetlen dolog. Legtöbb, amit próbálok megtenni, hogy listám később is olvasható és átlátható legyen. Aztán majd később még szerintem próbálkozni fogok a hagyományos bujo rendszerrel -egy nyugodtabb életszakaszban simán remek hobbi lehetne a lapok, listák szép díszítése. Addig is gyűjtöm tovább lelekesen az ötleteket -lehet, hogy lesz ami filofaxban is kivitelezhető és felhasználom. 

Megmutatom azt a pár egész elfogadhatónak sikerült bujo-próbálkozós oldalt, amit eddig sikerült befejeznem:

időjárás-figyelés (egy hétig bírtam írni, bár nagyo hasznos volt)

megrögzött Candy Crush Soda Saga fan vagyok, régóta játszom és egyes szinteken leragadok napokra, akár hetekre. Gondoltam, feljegyzem, melyik nehéz szint mennyi ideig tartott fel, de ezt is abbahagytam hamar.

Hangulat-körkép. Két hónapig bírtam írni, ez egyszerűbb volt, mert napokkal később is emlékeztem, előző napokban milyen hangulatom volt, így utólag is be tudtam írni. De aztán egy rémes időszak miatt nem akartam tovább vezetni, hogy ne legyen túl kék egy-egy hónapom, mert azt nem muris visszanézni és nem akarok emlékezni rá.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!