FilofaxNi!

Tervezés Pocket filofaxban

Mint azt régebben írtam már, eddig mindig Personal méretű filofaxban terveztem napjaimat és vezettem naptáramat. Szeptemberrel, az új tanév kezdetével viszont sok minden változott életünkben és ehhez a Personal filofaxomat sehogyan sem tudtam idomítani. Váltanom kellett. Először a naptárrész beosztását próbáltam variálni, majd a szekciókat és még pár sikertelen próbálkozás után kétségbeesve feladtam. Nem ment és a filofax mindig itthon csücsült, nem is szívesen írtam már bele, inkább próbáltam fejben tartani mindent. Szerencsére elég hamar beláttam, ez nem lesz így jó. img_20160718_124425

Egyszer siettem valahova és tudtam, jegyzetelnem kell pár apróságot, így felkaptam a kéznél lévő barna (a képen középen) Pocket méretű filofaxomat, ami az elsőként vásárolt filofaxom -még évekkel ezelőtt vettem az első munkahelyemre, majd megkapta lányom, de neki nem vált be és így nyáron visszakerült hozzám, én meg elől hagytam, hogy majd rájövök, mire tudom használni. Szóval felkaptam és kiderült, pont befér a kis retikülömbe -a Personallal ellentétben- és jegyzetelni is tudok bele. Régen sosem vált be a Personalnál kisebb méret mivel elég nagy betűkkel írok. Most bejött és maradt. Elkezdtem kipróbálni itt egy újfajta naptártervezőt (sk vonalkáztam be) és az is jól funkcionált, így mindkettő maradt. 

20161001_093100

A “régi” Personalom sem marad munka nélkül: ezúttal kétfelé osztottam azt, ami régen egy filofaxba befért: a Pocket azért tényleg elég kicsi, így itt csak a tenni- meg vennivaló listáimat és a naptáramat vezetem. A sok fontos s hasznos tudnivalót és egyebet (például ami olyan tervezés, hogy nem kell mindig nálam legyen) a Personalban hagytam -ott a méret miatt jobban el is fér. Itt gyűlik tehát minden más kategória és így a szekciók is megmaradhattak. Van, amikor innen kell pár lap és volt, hogy ezeket kivettem és a többi (A4-es) papírral együtt mappába tettem, de általában ebből tervezem a többit, így nem gond, hogy másik filofaxban vannak. 

Kicsit ugyan elszomorított, hogy megint váltanom kell és új rendszert bevetnem, de a lényeg úgyis az, hogy működjön és segítse a mindennapjaimat. Az életünk meg változik, így nem csoda, ha nem lesz ugyanolyan jó az, ami a régi helyzetben bevált. 

Az új naptárrendszer lényege, hogy egy hetet két oldalon vezetek: bal oldalt vannak a kötelező, nagyon fontos, fix találkozók, jobb oldalt pedig a tervezett, de elhagyható dolgok, mint a vásárolnivalók vagy tennivalók. Ha valami tuti hogy mikor lesz, megy balra, ha máskor is megtehetem, elmehetek, átszervezhetem, megy jobbra. Így jobban átlátom, hogy a héten mik a kötelező programok és miket lehet csúsztatni. Jobb oldalt vannak még az olyan programok is, amik családtagé, engem nem érint, de jó, ha tudom, mikor van, viszont teendőm nincs vele. Azok a programok is ide kerülnek, amikre szívesen elmennék de nem biztos, hogy összejön. Jobban átlátom így a hetem és azt, hogy egy fontos, biztos program melyik nap fér be.

Van még egy rész a legalján -ide a heti teendők jönnek, az olyanok, amik az adott héten fontosak, de egyik konkrét naphoz sem tartoznak -például beutalót kérni az orvostól.

A vonalkázás pedig sk, de pár tollhúzással megvan -előre beírtam már az egész évet, ami ugyan most csak pár hónap, de ki tudja, jövőre nem változik-e megint valami, ami miatt újabb rendszer kell? Amúgy ilyen beosztású filofax lapokat készen is lehet venni. 

Egyébként minap olvastam egy blogbejegyzést egy filofaxostól, aki írta, ő is jár úgy, hogy már nem működik a filofax-szisztémája. Ilyenkor ő kiüríti az egész filofaxát teljesen és újra, a nulláról felépíti. Nem is rossz ötlet, így biztosan nem marad bent olyan szekció vagy oldal, ami a megszokás miatt ragad ott, de már nem hasznos. 

 20161001_093108   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!